De verzorging van je huid en in het bijzonder je gelaat is zeer belangrijk en dat steken we bij Chabelle niet onder stoelen of banken. Zoals je in ons vorig artikel vast en zeker al ontdekt hebt, bestaat er zoiets als een “droge” huid. Wil je hierover meer weten, klik dat hier. De tegenpool van een droge huid is een “vette” huid. Dit huidtype heeft net als een droge huid een goede verzorging nodig, maar net dat ietsje anders.

Hoe herken je een vette huid?

Bepalen welk huidtype je hebt is niet zo heel moeilijk hoor. Bekijk even samen met ons of jouw huid onderstaande kenmerken vertoont.

Een vette huid maakt in tegenstelling tot een droge huid te veel talg (olie) aan waardoor je huid naarmate de dag vordert, op de T-zone (voorhoofd, neus en kin) gaat glimmen.
Grotere poriën en eventuele zwarte puntjes, puistjes en verstopte talkkliertjes, de zogenaamde “mee-etertjes” komen vaker voor bij een vette huid.

De textuur van dit huidtype is dikker dan die van een droge huid.

 

 

“Bah, een vette huid is vies en zorgt alleen maar voor problemen!”
Niets is minder waar meiden. Ben je gezegend met een vette huid, dan zal jouw gelaat veel minder snel “verouderen”. Door de aanmaak van talg blijft je huid langer soepel en leeft makkelijker mee. Hierdoor krijgen hardnekkige lijnen en rimpeltjes minder snel kans om door te breken. Bovendien is make-up aanbrengen op een vette huid minder moeilijk dan te werken op een droge huid.

Sommige huidtypes evolueren geleidelijk aan naar een vette huid door:
bijvoorbeeld het volgen van een aangepast dieet (waardoor je een tekort aan vitamine B2 en B5 gaat creëren) of het nemen van een bepaalde pil (dit zorgt voor een verandering in je hormonenstelsel) waardoor de aanmaak van talg extra wordt bevorderd.  Ook zwangerschap of het gebruiken van bepaalde make-up producten kan leiden tot verandering in huidtype.

De huid wordt ouder
Naarmate onze huid ouder wordt, neemt de productie van talg af. Hierdoor wordt de huid minder gevoelig voor onzuiverheden maar wordt ze wel stugger. Dit verklaart dan weer waarom we uiteindelijk toch rimpeltjes krijgen.

Ben je toch nog niet helemaal zeker of je effectief een vette huid hebt?
Dep dan ’s middags met een tissue voorzichtig je voorhoofd. Blijft er een olieachtige structuur achter op je zakdoekje dan heb je waarschijnlijk een vette huid.

Perfecte make-up producten voor een vette huid

Een vette huid vraagt een extra diepe reiniging omdat onzuiverheden zoals verstopte poriën, zwarte puntjes en
mee-etertjes snel de kop kunnen opsteken. Verzorg je gelaat daarom dagelijks met aangepaste producten. Vermijdt reinigingsproducten die alcohol bevatten, ze zouden de talgproductie nog bevorderen.  Maak je gezicht voldoende droog en breng nadien een luchtige, hydraterende dagcrème op water- of gelbasis aan. Wrijf je crème voldoende uit zodat je slechts een dun laagje creëert.

Alcohol vrije reinigingsgel: Garnier Pure 3 in 1 (talgregulerend, verwijdert dode huidcellen en maakt verstopte poriën open, ontglimt) www.garnier-be.com

Diep reinigende, alcoholvrije reinigingsgel: Vichy Normaderm reinigingsgel www.normaderm.be

Hydraterende verzorgingscrème: Garnier Pure 2 in 1 verzorging www.garnier-be.com

Hydraterende crème met mat effect: Vichy Normaderm Mat www.normaderm.be

Om je huid te egaliseren gebruik je best een compacte poeder met voldoende dekking om onzuiverheden te bedekken.  Een poeder zal in tegenstelling tot een vloeibaar alternatief een teveel aan talg beter absorberen waardoor je gelaat minder zal glimmen.

Ben je toch een voorstander van een vloeibare foundation?
Geen probleem, maar vermijdt olieproducten en kies zeker eentje op poederbasis met een matte finish.

Compacte poederfoundation met matte finish: The Body Shop All-In-One Face Base www.thebodyshop.com verkrijgbaar in 5 huidtinten

Olievrije foundation met mat effect (12u): Chanel Mat Lumière www.chanel.com

Olievrije foundation tegen een glimmend effect (8u) M.A.C. Studio Fix Fluid www.maccosmetics.be

 

Poeder nadien je foundation goed af en besteedt extra aandacht aan je T-zone. Poeder gedurende de dag meerdere keren je gelaat even bij zodat talg geen kans krijgt om te beginnen glimmen.

Fixerend poeder met langhoudend effect: Max Factor Lose Powder www.maxfactor.nl

 

Laat je blik extra stralen door het aanbrengen van een poederhighlight. Omdat een vette huid van nature glimt, kies je best een matte highlight. Elke oogschaduw die een tintje lichter is dan je huidskleur, zal perfect staan. Breng de highlight aan op je wenkbrauwbot en je jukbeenderen.

 

Wens je een blush en bronzer te gebruiken? Dat kan allemaal, kies er eentje uit in poedervorm, opnieuw met een matte finish. Dit zal je gezicht extra laten spreken.

Matte poederblush 4 in 1: Catrice Multi Colour Blush www.catrice.eu verkrijgbaar in 2 verschillende kleurenpaletten

Ultra fijne poeder blush met matte finish: Maybelline Expert Wear Blush www.maybelline.be

 

Om je look af te werken gebruik je oogschaduw in poedervorm. Je kan zeker glansproductjes gebruiken maar overdrijf niet. Fixeer je kleuren door eerst een primer aan te brengen op je oogleden.

Matte oogschaduw met rijk kleureffect: Essence Mono Eyeshadow (kies voor de matte kleurtjes) www.essence.eu  (wij houden van nr. 01 chill out, 09 get ready! en 40 mauve it, mauve it!

Langhoudende en fixerende oogschaduw met zacht glanseffect: Lancôme Ombre Absolue Palette www.mylacome.be verkrijgbaar in 11 verschillende palletjes van elk 4 kleuren

Nog een laagje mascara en je look is compleet.

Do’s en don’ts voor een vette huid

DO

DON’T

Dagelijkse reiniging gelaat Dagcrème op oliebasis
Dagcrème op water- of gelbasis
Poederproducten Vloeibare producten
T-zone afpoederen Glans op T-zone
Handtas: compacte poeder of matifiërende doekjes Vloeibare foundation
Veel water drinken Roken

Zoals je ziet is de verzorging en make-up van een vette huid helemaal niet moeilijk. Je hoeft enkel te weten welke beautyproducten het meest geschikt zijn voor jouw huidtype.

Vooruit, poederen is de boodschap ladies.


[top]
Geef een reactie